Penang Char Kuey Teow
Bahan-bahan ( 2 org )
- * UTK PASTE *
- 200 gm udang
- 250ml air
- 4 ulas bawang putih di ketuk
- 6 sb sos tiram
- 3 sk kicap pekat
- 3 sb kicap manis
- 1 sk petis
- 2 sb pati ikan bilis / pati
udang
- 2 sk garam (kalau sos tiram
masin kurangkan 1sk)
- 1 sk gula
- * UTK MEE *
- 300 gm kuey teow
- 1 sb cili boh
- kerang
- sedikit kucai & taugeh
- 2 biji telur
Cara-cara
- UTK PASTE- Rebus udang dgn
air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air
rebusan jgn buang....
- Campurkan semua bahan utk
paste dgn air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak
pekat. Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dlm fridge.
- UTK MEE- Tumis lada boh
hingga garing. Masukkan dlm 4sb paste td. Masukkan udang yg telah direbus
td n kerang. Biasanya penang char kuey teow agak berkuah so letak sikit
air dlm 1/2 cwn.
- Air didih masukkan kuey teow,
kucai, taugeh n kacau rata. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat.
Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min sj, pastikan api kuat semasa
memasak.
- **Paste ni selalu depa guna
tuk meniaga so udang yg direbus mmg depa pakai. Tapi utk kegunaan sendiri kalau
tak nak rebus ngan udang pun boleh tp petis kena tambah lg, jd 1sb. Paste
ni juga sepatutnya sudah cukup masin dan manisnya so tak perlu letak lg
garam n gula masa masak buat kuey t
resepi meletoop ni...
BalasPadamresepi meletoop ni...
BalasPadamkena cuba ni..
BalasPadamkepada yang sudi..boleh singgah-singgah ke blog akak ya di http://ruzitakitchen.blogspot.com